söndag 13 juli 2014

Native Wit - en slags synonym för sunt förnuft på engelska men även namnet på min senaste öl

Dags att brygga lite igen. 6 juli 2014
Denna gång en belgisk wit, därav det vitsiga namnet med två betydelser.

Receptet : https://www.brewtoad.com/recipes/native-wit-meaning-more-or-less-common-sense

1.8 kg Maris Otter
1.7 kg vetemalt
Havreskal 4% 1,4 hg -->2 hg
11 liter mäskvatten värmdes till strike-temperatur för syrarast 40°C och sedan i med malt och PH-buffer.
20 gram Perle vid 60 min av totalt 90 minuter koktid.
Klar skulle ha tillsatts de sista 10 minuterna men glömdes.
15 gram grovt stött koriander och 15 gram pomerans tillsattes vid 10 minuter koktid kvar.
14 liter lakvatten med mjölksyra 1 ml/5 lit, en tesked mjölksyra tillsattes även malten efter en kort tids recirkulation av mäskvattnet i första rasten för att justera ned PH:t från 5,4 till 5,2.

Inmäskning för att hamna så nära syrarast med temperatur 40°C vilket blev 42°C som bibehölls i 15 minuter, sedan 15 minuter proteinrast så nära 50°C som möjligt vilket blev 52°C.
Första maltosrast vid 65°C i 30 minuter och andra maltosrast i 70°C i 30 minuter, sedan lakning i 78°C.
5 liter lakvatten recirkulerades i några minuter innan lakning m.h.a. plastkranen istället för plastklämma för att få så låg hastighet som 0,5 liter per minut. Totalt tillsattes 14 liter lakvatten vilket säkert var 3-4 liter för mycket eftersom OG skulle ha blivit för lågt. 11 liter lakvatten användes dock och OG för 15 liter vört mättes upp till 1052 kompenserat för temperatur. 
Nytt för idag var att jag lakade ner i en 20liters dunk från Biltema med både lock och kran på sidan,
praktiskt att slippa att använda en massa kastruller och byttor. Nytt var även recirkulation av vörten under alla raster genom en ring av silikongummislang i ytterkanten av grytan med fyra hål som skapade ett ständigt vörtlager ovanpå malten.

Kylningen gick relativt snabbt!
85°C kl. 15:51
57°C kl. 15:58
34°C kl. 16:13
26-28°C ungefär kl. 16:35

Jäst tillsattes (Mauribrew Weiss) efter att ha blandats i steriliserat kallnat vatten.
Meckigt värre efter som det skulle dra minst 15 minuter men absolut inte mer är 30 minuter
och blandas i 32-38°C steriliserat (kokat) vatten och fick inte vara mer än 5°C grader varmare eller kallare än vörten. Troligen en av anledningarna tillsammans med för kraftig kylning av jäskylväskan i början som gjorde att det inte jäste ut.

Erfarenheter:
Att laka i en dunk att förvara vörten i när man diskar grytan inför koket funkar bra.
Att använda plastkran vid lakning ger bra kontroll över lakningshastighet. 
En silkonslang i ring med hål i över maltbädden fungerar bra, se till att gör hålen i jämnare rad inför nästa bryggning. Kylning i början av jäskylväskan blev tyvärr för kraftig så en del av jästen dog och när temperaturen steg igen så jäste inte vörten ut helt och hållet. 5 gram T-58 tillsattes några dagar senare men med magert resultat.
Troligen blir FG bara 1020-1018 vilket borde bli 4,2-4,4% alkohol.
EDIT 20 juli: FG blev 1018 -> ungefär 4,5% alkohol. Restsötman inte störande vid provsmakning av grönölet. Jag buteljerade med de nya korkarna från Coopers som man skruvar på och sedan ställer flaskan upp och ner för att bottensatsen ska lägga sig i den övre delen av kapsylen som man kan ta bort utan att öppna flaskan.
http://www.coopershembryggning.se/produkter/flaskor/sed-ex-kork
Får trösta mig med att den blir mera sessionable än det tänkta 5% alkohol, återstå att se om restsötman blir för hög eller inte.

Bryggmästaren.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar